PLUIM VOEDSELBANKEN NEDERLAND

In de complimentenrubriek ‘Zeg het met een Pluim!’ zet Ton Broekhuisen namens Pluimen personen, bedrijven en/of instellingen die zich positief onderscheiden in het zonnetje via een Pluim.

Deze keer staan de spotlights op de mooie missie van de voedselbanken in Nederland: gratis voedsel verstrekken aan de armsten in ons land. Deze case staat ook op site Pluimen.

Armoedegrens

In Nederland leven meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. Voedselbanken Nederland helpt de armsten door voedselpakketten te verstrekken. Daartoe wordt de samenwerking gezocht (én gevonden) met bedrijven, instellingen, gemeenten en particulieren. Een win-winsituatie: armoede wordt bestreden en voedseloverschotten worden zinnig gebruikt, waardoor het milieu minder wordt belast.

Zelfredzaamheid

Om de zelfredzaamheid van de op voedselbanken aangewezen mensen te vergroten, wordt samengewerkt met lokale instanties, zodat de voedselhulp van tijdelijke aard kan zijn.

Vragenvuurtje

Pien de Ruig, bestuurslid communicatie Voedselbanken Nederland, is graag bereid om de volgende stelling – alsmede nog wat prangende vragen – van heldere antwoorden te voorzien.

Stelling: De economie in ons land draait op volle toeren. Dus alle Voedselbanken kunnen dicht!
Eens of oneens?
“Volledig mee oneens natuurlijk. Er zijn nog heel veel mensen werkloos. Sowieso leven er volgens cijfers van het CBS meer dan 1,2 miljoen mensen in ons land onder de armoedegrens. Uit onze eigen eerste cijfers van het afgelopen jaar blijkt dat vooral het aantal 55-plussers dat gebruikmaakt van voedselbanken is gestegen.”

Hoeveel voedselbanken telt Nederland nu?
“Er zijn officieel 168 voedselbanken aangesloten bij Voedselbanken Nederland. Daarnaast is er nog een handjevol voedselbanken actief die ongeveer dezelfde missie hebben als Voedselbanken Nederland. Maar die dan bijvoorbeeld een kleine bijdrage per klant vragen. Die werkwijze is niet beter of slechter. Maar anders.”

Voedselbanken Nederland telt ruim 11.000 vrijwilligers. Staat werkelijk niemand daarvan op de loonlijst?
“Er staat echt niemand op de loonlijst. Ook het bestuur niet. Voedselbanken Nederland wordt louter gerund door vrijwilligers.”

Hoeveel mensen heeft Voedselbanken Nederland vorig jaar kunnen helpen?
“We schatten in dat we vorig jaar circa 130.000 mensen van voedsel hebben kunnen voorzien. Binnenkort worden de definitieve cijfers bekend. Gezien het aantal Nederlanders in financiële nood is er dus nog genoeg werk aan de winkel.”

Wat is momenteel de belangrijkste uitdaging voor Voedselbanken Nederland?
“We hebben dringend behoefte aan meer vrijwilligers. Per 1 januari 2018 zijn onze toelatingsnormen voor hulp behoorlijk verruimd. We durfden dat aan omdat we met alle landelijk opererende retailers inmiddels samenwerkingsverbanden hebben. Naar verwachting zal dat ons structureel meer voedsel opleveren. Dat betekent wel dat er behoefte is aan uitbreiding van het aantal vrijwilligers. Met name in coördinerende functies. Maar er is bijvoorbeeld ook grote behoefte aan chauffeurs.”

Wat is de allergrootste wens van Voedselbanken Nederland?
“We zouden graag willen dat armoede en voedselschaarste niet meer voorkomen in Nederland. Zodat voedselbanken geen bestaansrecht meer zouden hebben. Helaas in het besef dat dit geen realistisch scenario is.”

Pluim voor Voedselbanken Nederland
De door Pluimen beschikbaar gestelde Pluim van € 35 gaat deze keer naar Voedselbanken Nederland. Geweldig dat al ruim 11.000 vrijwilligers zich namens Voedselbanken Nederland bekommeren om de armsten in ons land. Hulde! Zelf vrijwilliger worden van Voedselbanken Nederland? Klik hier voor alle vacatures! En kijk ook eens op de site van Voedselbanken Nederland.

Wil je ook een Pluim uitdelen?
Wil je ook iemand in het zonnetje zetten? Of een compliment geven aan: een klantvriendelijk bedrijf, een hulpvaardige buschauffeur, redder in nood, wijk- of verkeersheld? Zodat je bijvoorbeeld een dagje uit cadeau kunt doen? Mail je nominatie dan naar ton@tonbroek.nl Bij selectie van je Pluim krijg je bericht.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.